220 Prior Street

220 Prior Street

The project site is located at the Prior and Station Street, 220 Prior Street. At the northwest corner of the future St.Paul’s Hospital site, this will be the first medical building in the Healthcare Precinct in the FLATS district. The program calls for 100,00 sf of strata medical office, industrial and retail uses. Keltic’s development is a once in a lifetime opportunity to own office space steps from the new St. Paul’s Hospital and Health Campus, the most innovative delivery of integrated care in B.C. and Canada. This strata office project is the ultimate convenience for medical professionals.
The building is conceived as a marker, a buoy. The location of the site sits on the shoreline of the eastern half of the false creek before being filled in for development in 1914 for the National Pacific Railway.  This point of intersection has historical significance that needs to be acknowledged. The investigation of form progressed in a series of proto-type studies, first through a simple form, informed by the industrial set-backs. Applying thoughts of medical instruments to this notion of a buoy. The question of how to express the history of industry and blend with a place for healing (in a western sense).  The future of this area will bring down the viaducts and create a new context across this medical campus. Residence and medicine across the street from each other.  Industrial colors don’t only come in black.


Location: Vancouver

Size: 100,000 sf



Children & Family Research Institute (CFRI)

Children & Family Research Institute (CFRI)

The Child & Family Research Institute establishes an interactive and collaborative clinical and research workspace that unifies the research precinct at the Children’s & Women’s Health Centre, giving it identity and a public face through colour and composition. The main goal of the 120,000sf expansion is to foster interaction (translational research) and collaboration among basic, clinical and population health researchers. Flexible, open, and day-lit laboratory space is important in promoting dialogue and alternative laboratory use.  
The BC Children’s Hospital Foundation, one of the institute’s long-standing supporters, will share the ground floor with CFRI administration. Through user group interaction an architectural language of colour, pattern and composition was inspired by the process of “gel electrophoresis,” a group of techniques used by researchers to separate molecules based on physical characteristics such as size or shape.


Location: Vancouver

Size: 120,000 sf



Robert H. N. Ho Research Centre

Robert H. N. Ho Research Centre

The Robert H.N. Ho Research Centre, is Vancouver Coastal Health’s latest world-class facility for the advancement of translational healthcare research and shares the campus of Vancouver General Hospital. It is a seven-storey concrete and steel structure addition to the existing Jack Bell research facility.  
The expansion was developed as a headquarters for three internationally renowned research programs: the Centre for Hip Health and Mobility, the Vancouver Prostate Centre and the Ovarian Cancer Research Program. The new 69,350 sf centre has four levels of the lab and three levels of offices housing more than 150 research scientists, clinicians, trainees and staff.


Location: Vancouver

Size: 69,350 sf



Blusson Spinal Cord Centre (ICORD)

Blusson Spinal Cord Centre (ICORD)

ICORD is interdisciplinary, international, and involved in every aspect of spinal cord injury, from neural mechanisms to new therapies and the design of new assistive devices. The six-level 110,000 sq.ft building strives to be the most accessible in the world, significantly exceeding building code requirements in order to place those in wheelchairs on equal ground with ambulatory people.  
This is embodied in an inspirational ramp that connects the human-based research floors (Levels 1 to 3). It makes a statement to both those in the building and on the street. It is also a gathering place for research subjects, researchers and others on the VGH campus. Bone structure, in particular, the spine, was inspirational in the expression of the building. This is most obvious at the entry canopy which incorporates spine/rib-like elements and curvature, inclusive of a light tube emulating the spinal cord. It extends to incline/atrium as the rib cage of the building with the backbone of the elevator core and even to the interlocking nature of the exterior wall. The facility is inspirational, connects people, and promotes wellness.


Location: Vancouver

Size: 110,000 sf



Abbotsford Regional Hospital & Regional Centre

Abbotsford Regional Hospital & Regional Centre

ARHCC is a new state of the art hospital and cancer centre to replace the aging MSA Hospital. The design and planning philosophy is to provide a warm, caring and healing environment, which reflects the surrounding community of the Fraser Valley through colour, graphics and materials. This included emphasizing the Indoor/outdoor relationship through the use of a central atrium, access to the outdoors through patios and roof top gardens.  
This project was the first P3 hospital project in BC as well as LEED NC Gold. Cost control was critical through out the process to meet the P3 budgeting requirements which sometimes was at odds with the guidelines for LEED, sustainability and a hospital environment.


Location: Abbotsford

Size: 600,000 sf

Client: Access Health Abbotsford/ PCL Constructors Westcoast Inc.



QLT

QLT

The headquarters for QLT Inc., with an area of 160,000 square feet, comprises laboratories for research, development and quality control, executive and corporate offices. Amenities include an information technology suite, fitness facility, conference centre and cafeteria.  
The building is designed to suit the needs of adaptability, flexibility, security, modularity, support space, building and service systems, environmental controls, efficient circulation, sustainability and life-cycle costing required by the leader in the development of photodynamic therapy products. Special features/amenities are Fitness Centre; cafeteria; conference centre; and areas designed to provide places of quiet contemplation and respite for employees.


Location: Vancouver

Size: 160,000 sf

Client: QLT Inc.



BC Research Institute for Children's & Women's Health

BC Research Institute for Children & Women’s Health

This research facility houses the Centre for Molecular Medicine and Therapeutics (CMMT) and with facilities related to pathology, research and DNA diagnosis. The project also provides significant education and presentation facilities, which serve the whole of the Oak Street hospital site.  
This three storey research facilty houses the transgenic and animal-holding facility for the project; the two floors at grade and above are devoted entirely to research laboratories on the perimeter of the building, with laboratory support service cores on the inside. The project was undertaken as a joint venture by Musson Cattell Mackey/Zeidler Architects Inc., together with Stantec Architecture Ltd.


Location: Vancouver

Size: 86,500 sf